På sidste side læste du om Frokostklub for mænd. Nu fortæller vi om Giv lidt af dig selv til flygtninge.
Siden november 2015 har gruppen Giv lidt af dig selv til flygtninge mødtes en gang om måneden privat, skiftevis hos Keld og Susanne i Østrup og hos Lars og Dorthe i Klintebjerg.
Der har ved hver sammenkomst været omkring 15-20 mennesker samlet; lokale borgere og flygtninge fra Syrien og Afghanistan bosiddende i Otterup har deltaget.
Desværre er det en udfordring for mange flygtninge at få kontakt til danskere, da vi som befolkning ikke har tradition for at byde fremmede ind i vores hjem eller hilse åbent på gaden. Derfor har der været og er fortsat stor interesse og opbakning til vores månedlige hyggeaftner.
Der er i gruppen flere dygtige musikere og sangere,
især er Issa fra Syrien fantastisk på guitar og lut. Issa er uddannet på musikkonservatoriet i Syrien, desuden har han studeret i Rusland i et par år.
En af de første aftener slår Issa an med akkorderne til Eddy Skollers ”Kom og syng en enkelt sang om frihed”, og alle fra Syrien synger med på flot og rent dansk.
På en gang blev vi danskere overasket og imponeret,
men først og fremmest meget rørte over den nye betydning sangen fik for os alle. Siden har vi sunget Eddy Skollers sang hver gang, vi har været samlet.
Derudover synger vi Beatles sange, sange af Edit Piaf, forskellige danske sange og syriske og arabiske folkesange – og det bliver tydeligt hver gang, hvordan sang og musik kan bringe mennesker sammen.
Vi deler vores historier
Vi har allesammen vigtige historier om vores liv, som vi kan dele, så til sammenkomsterne deler vi vores historier. Alt foregår på dansk; selv dem, som kun har boet i Danmark i tre måneder, forsøger sig på flot dansk, selvom ordene selvfølgelig er få.
Vi har alle familier, børn, uddannelse og arbejde, som der fortælles om. Men der bliver også fortalt om livet i Klintebjerg for 60 år siden, om arbejdet som præst og om det at møde flygtninge i sin hverdag.
Der bliver fortalt om at arbejde som advokat i Syrien under et diktatur,
om at være musikere og kunne lide vestlig musik, om at have en akademisk uddannelse fra Syrien og læse videre som kandidat på Syddansk Universitet.
Der tales meget lidt om krig, men meget om det at være menneske og familie i et land med diktatur. Det er fortællinger om savn til et hjemland, hvor mange har forladt familie og venner, og hvor nære familiemedlemmer fortsat lever i utryghed med fare for deres liv.
Desuden deles der til møderne oplevelser om mødet med Danmark,
om sprogskole, praktik ophold og om muligheder for at få arbejde, om betydningen af at leve i et demokratisk samfund og andre centrale værdier, som er forbundet med det at være dansker.
Alle kæmper for at lære dansk og for at få et arbejde, så de kan starte en ny værdig tilværelse i Danmark.
Alle håber på en ny fremtid med frihed og fred. Et fællestræk for alle møderne er, at der er humor, grin og højt humør, hvilket er vores alles fællessprog.
Glade og berigede ved at mødes
Desværre er det ofte de negative historier, der præger mediernes fremstilling af de mennesker, der kommer til Danmark som flygtninge.
Men gennem samvær under uformelle forhold over en kop kaffe og en snak, bliver det svært at få øje på de negative sider af de mennesker, man møder.
Niels, som var med til vores sidste møde, udtrykte dyb taknemmelighed over
at have mødt gruppen af fantastiske mennesker og fortalte, at han efterfølgende følte sig meget beriget og glad for at have været med.
Der er ingen tvivl. Vi er alle taknemmelige over at kunne mødes, og er der flere, der har lyst til at være med til vores aftenhygge, skal i være meget velkomne.
Vores næste arrangement bliver en familieudflugt til Vigelsø, og efterfølgende fortsætter vi med at mødes til aftenkaffe.