På sidste side fortalte vi om Folkekirken i Grundloven – 4. maj og 5. juni. Nu fortæller vi om Folkekirkens Nødhjælp – Sogneindsamling.
Voldsom regn har smadret familiers hjem i Malawi. Nu må de søge tilflugt hos pårørende, som stadig har deres huse efter oversvømmelserne.
8. marts 2020 Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling her i Østrup og Skeby sogn.
??? ???????Æ?? ??? ??????? ?????????
Mens Zimbabwe er ramt af historisk tørke, er nabolandet Malawi netop blevet ramt af voldsomme oversvømmelser.
Huse er brast sammen, og høsten på markerne ødelagt. Kvæg er drevet på flugt, og hele familier må søge tilflugt hos pårørende.
Klimaforandringer kan se ud på mange måder, men har det tilfælles, at de ødelægger liv.
Gå med den 8. marts, når vi samler ind til dem, der er hårdest ramt af klimaforandringerne.
Tilmeld dig her: www.blivindsamler.dk
Tag godt imod vore indsamlere søndag den 8. marts mellem klokken 10 og 14.
Fra Indsamling 2019.
Sogneindsamling den 10. marts 2019
Omtale ved Keld B. Hansen
Hjælp mennesker, der er ramt af klimaforandringer
Søndag den 10. marts deltager vi i Østrup og Skeby sogn (Skovløkkeområdet) i Folkekirkens Nødhjælps årlige husstandsindsamling.
Hjælpen går i år til mennesker, der er ramt af klimaforandringer.
Klimaet under forandring
Klimaforandringerne er her, og de er kommet for at blive. Millioner af mennesker er truet af sult og oversvømmelser, og allerede nu må mange forlade deres hjem for at finde mad og sikkerhed.
Derfor samles der nu ind til de mennesker, der er hårdest ramt af klimaforandringerne.
Sammen om kloden
I verdens fattigste lande mangler man alt det, der beskytter os danskere mod klimarelaterede katastrofer. Men med klimatilpasning kan verden klædes på til et klima i forandring.
Det kan være diger, dæmninger og opsamlingssøer, der kan forhindre oversvømmelser. Det kan være broer og solide bygninger, der ikke dratter sammen ved jordskred.
Men det kan også handle om at hjælpe en sulten småbonde med at dyrke quinoa, som er fyldt med protein, og som er bedre til at modstå tørke end andre afgrøder.
Folkekirkens Nødhjælp arbejder i verdens fattigste lande, hvor klimaforandringerne slår meget hårdere, end de gør i Danmark.
En person i Etiopien udleder langt mindre CO2 end den gennemsnitlige dansker. Men det er alligevel etiopieren, der betaler regningen i form af oversvømmelser, tørke og naturkatastrofer.
Derfor vil vi sammen med tusindvis af danskere samle ind til klimaløsninger.
Tag derfor godt imod indsamlerne den 10. marts.
Du kan selv blive indsamler
Hvis du selv ønsker at blive indsamler, kan du tilmelde dig en rute på… https://www.noedhjaelp.dk/vaer-med/indsamling/bliv-indsamler.
Folkekirkens Nødhjælp 2018
11. marts kl. 10-14 indsamling Folkekirkens Nødhjælp.
Hjælp medmennesker i nød Sogneindsamling den 11. marts.
Omtale ved Keld B. Hansen
Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling her i Østrup og Skeby sogn. Indsamlingen foregår mellem klokken 10 og 14.
Søndag den 11. marts 2018 deltager vi her i Østrup sogn og Skeby sogn (Skovløkkeområdet) i Folkekirkens
Nødhjælps årlige husstandsindsamling. Vi håber at få så mange frivillige ud at banke på dørene, at alle i området får mulighed for at give mennesker i nød en håndsrækning.
Det er tit de fjerneste og allerfattigste samfund, det går værst ud over, når kloden hærges af fx klimaforandringer. I kraft af et stort, lokalt, kirkeligt netværk når Folkekirkens Nødhjælp helt derud og styrker de svageste. Men der må tænkes i nye, innovative baner for at vinde kapløbet med klima, flygtningestrømme og befolkningstilvækst.
To eksempler på hjælp
1) Folkekirkens Nødhjælp har netop sat et pilotprojekt i gang, hvor udvalgte kvinder i flygtningelejren Kakuma i Kenya lærer at opdrætte fårekyllinger. Insekter er ekstremt næringsrige, nemme at avle og langt mindre ressourcekrævende end traditionelle former for kødproduktion. I første omgang skal fårekyllingerne avles i større bokse og males til insektmel, som kan bruges til blandt andet næringsrige kiks.
2) Et andet projekt i Kakumalejren lærer flygtninge at dyrke køkkenhaver på højkant. Forskellige typer grøntsager spirer lag på lag inde i store sække med huller i og vokser så ud af hullerne og opad i flere niveauer. Dyrkningsmetoden kræver meget mindre vand end almindelige køkkenhaver, og samtidig kan man firedoble sin høst. Det giver nærende mad til både at spise og sælge af.
I alle Folkekirkens Nødhjælps projekter gælder princippet ’Hjælp til selvhjælp’. Modtagerne af hjælpen er altid direkte involverede og lærer samtidig nye metoder, der gør dem mere robuste.
Sæt allerede nu kryds ved 11. marts
Østrup sogn og Skeby sogn er med ved næste indsamling 11. marts 2018. Sæt allerede nu kryds i kalenderen og tag godt imod vore indsamlere, når de banker på.
11. marts kl. 10-14 indsamling Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp – Sogneindsamling. Frivillige samler ind i sogne
søndag den 12. marts kl. 10-14, 2017
Den 12. marts samler frivillige ind, og hvis du har lyst til at blive indsamler, kan vi skaffe en rute til dig. Så henvender du dig til indsamlingsleder Klaus Justesen, 38484110, eller Keld B. Hansen, 23474144.
Pengene går i år til..
nogle af verdens allerfattigste mennesker i nød ud fra princippet ”hjælp til selvhjælp”. Hjælpen bliver fordelt på 24 lande og går til katastrofehjælp, minerydning, menneskerettigheder og bæredygtig udvikling.
Mon det nytter??
Det nytter og det virker!
Folkekirkens Nødhjælp holder skarp kontrol med korruption, og regner omhyggeligt på projekter, så de gavner mest muligt og bærer sig selv, når nødhjælpen rejser igen.
Siden den første sogneindsamling i 1999 har frivillige samlet godt 210 millioner kroner, som har bedret livet for millioner af mennesker udsat for sult, sygdom, minefare, tørke, oversvømmelser, overgreb, frarøvelse af jord og anden ekstrem uretfærdighed.
Hver en krone har gjort forskel!!!
I det følgende gives konkrete eksempler på, hvor de indsamlede penge bruges:
Små skridt – store forskelle
Udviklingshjælp kan være komplekst, men sommetider består den i enkle tiltag.
Folkekirkens Nødhjælp vejleder fx etiopiske bønder i at holde kameler i stedet for kvæg.
Kameler giver lige så meget mælk og kød, men de er meget bedre til at klare tørken end køer.
I andre områder af landet bliver der fx undervist i at plante moringatræer i stedet for eukalyptus.
Eukalyptustræet er populært, fordi det vokser hurtigt og giver tømmer til at sælge eller lave mad med. Men træet suger al vand og efterlader ufrugtbar, sandet jord. Den tørkerobuste og supersunde moringa vokser også hurtigt, og blade og bælge kan bruges og sælges som medicin og kosttilskud.
Hvorfor i øvrigt ikke plante træerne på kanten af vanddamme, så jorden ikke eroderer og efterlader mudder, når der er brug for vand?
17-årige Tuma på billedet er med i projektet ’Cash for money’, hvor hun får løn af Folkekirkens Nødhjælp for at plante moringatræer i Etiopien.
Fiskeyngel gav nyt hus
”Vi har selv gravet dammen og fyldt den op med vand,” fortæller Keo Yoeun fra den cambodjanske landsby Taing Thong.
Tidligere var hans familie blandt de fattigste familier i landsbyen. Nu er de dambrugere med fast indkomst, fordi Folkekirkens Nødhjælp har forsynet dem med fiskeyngel, som de har sat ud i dammen.
”Før havde vi aldrig råd til fisk, kun lidt ris. Nu har vi altid fisk, og har også tjent penge på at sælge af dem.
Det er med til at betale for vores nybyggede hus og min datters skolebøger,” smiler Keo Yoeun.
Nøglen til håb
Høsten fejlede, beboerne fik ofte kun et måltid om dagen og børnene kom ikke i skole. ”Min mand døde, da jeg var gravid, og jeg stod alene med vores børn. Det var fire hårde år, indtil jeg fik starthjælp til at åbne min butik, hvor jeg sælger ting, som jeg køber på markedet længere væk. Og der er kunder.
Folkekirkens Nødhjælp indledte et projekt med fødevare-sikkerhed i landsbyen.
For mange i vores landsby har fået det bedre. Nogle har lært at dyrke, så høsten ikke slår fejl. Andre har fået moderne bistader og lært at pakke honningen pænt, så de kan sælge den på markedet”. Nøglen til butikken glimter på Mekidas bryst, og hun siger med stolthed i stemmen:
”Nu kan jeg give mine børn mad, tøj og skolegang”.
43-årige Mekida Malema er en af dem, der har fået et bedre liv.
Tom Johnsen afleverede 27 mobiltelefoner
Tom Johnsen begyndte at indsamle mobiltelefoner blandt familie, venner og arbejdskollegaer.
Nogle er også fundet på genbrugsstationen i Bogense. Det blev til, at han i december afleverede i alt 27 mobiltelefoner.
Folkekirkens Nødhjælp indsamler brugte mobiltelefoner, som repareres og gives til verdens fattige. Gerskov og Østrup kirker er åbne om dagen, og i kirkernes våbenhuse står der kasser fremme til gamle mobiltelefoner.
Det kan du gøre: Du kan selv indsamle brugte mobiltelefoner.
Mange har fx. en gammel mobil liggende i skuffen derhjemme og afleverer i de kasser, der er stillet frem til i våbenhusene. De afleverede mobiltelefoner går til et godt formål.